Het transitieplan: afspraken over de nieuwe pensioenregeling
De Wet toekomst pensioenen is ingegaan op 1 juli 2023. Alle pensioenregelingen in Nederland worden aangepast aan de nieuwe wet. Dat betekent dat iedereen ermee te maken krijgt.
Om de gevolgen voor iedereen die het raakt binnen de sector goed in kaart te brengen hebben werkgevers- en werknemersorganisaties (sociale partners) met elkaar aan tafel gezeten. Ze hebben afspraken gemaakt over hoe de nieuwe pensioenregeling moet worden ingevuld. Heel belangrijk is dat de achterban van de sociale partners met deze afspraken instemmen.
In het transitieplan
Deze afspraken staan in het transitieplan. In dat plan is het onderhandelingsresultaat vastgelegd. Hierin staat ook wat er gebeurt met pensioen wat al is opgebouwd en pensioen wat nu al wordt uitgekeerd. Verder leest u in het plan welke maatregelen werkgevers- en werknemersorganisaties nemen om de overgang naar het nieuwe regeling zo evenwichtig mogelijk te laten plaatsvinden.
Het transitieplan is een uitgebreid plan, waarin een aantal onderwerpen verplicht aan de orde komen. Denk daarbij aan:
• Keuze van voor de soort pensioenregeling.
• Uitleg over het meeverhuizen van de eerder opgebouwde pensioenen naar de nieuwe pensioenregeling (verzoek tot invaren).
• Overzicht van de financiële gevolgen voor de deelnemers per leeftijdsgroep.
• Compensatie van groepen die nadelen ervaren van de overstap naar de nieuwe pensioenregeling.
• Een financieringsplan voor compensatie met als uitgangspunt dat er geen extra kosten zijn voor werkgever en werknemer.
• Afspraken over de solidariteitsreserve, die onderdeel uitmaakt van de nieuwe pensioenregeling. Deze reserve is bedoeld om eventuele dalingen van de pensioenuitkeringen zo goed mogelijk op te vangen.
Rol van de vakbonden en de werkgeversorganisatie
Uiterlijk 1 januari 2028 zijn alle pensioenregelingen aangepast en is iedereen overgestapt. Pensioenfonds Particuliere Beveiliging gaat sneller over: het doel is 1 januari 2025. Om dat te kunnen halen, moet het transitieplan voor 15 oktober aanstaande definitief zijn. Daarbij spelen de vakbonden een belangrijke rol. FNV, CNV en De Unie leggen het transitieplan voor aan hun leden. Hiervoor organiseren zij ledenbijeenkomsten. In deze bijeenkomsten geven de vakbonden uitleg over de gemaakt afspraken. Ook de werkgeversorganisatie vraagt de aangesloten leden of zij akkoord gaan met dit plan. Als de verschillende achterbannen instemmen, is het plan definitief. Onderaan dit artikel vindt u de linkjes naar de websites van de vakbonden, zodat u weet wanneer de ledenbijeenkomsten zijn.
Op weg naar implementatie
Na de instemming door de leden van de vakbonden en de werkgeversorganisatie gaat Pensioenfonds Particuliere Beveiliging verder met de voorbereidingen. Het bestuur moet beoordelen dat zij het transitieplan kan uitvoeren. In de afgelopen tijd is er al veel samengewerkt met sociale partners om te zorgen dat de voorbereidingen op tijd klaar zijn.
Het pensioenfonds stelt een implementatieplan en een communicatieplan op. In dit plan staat wat nodig is om de nieuwe pensioenregeling te starten zoals bijvoorbeeld het beleid en de aanpassing van de administratie en de beleggingen. Ook staat hierin hoe het pensioenfonds omgaat met de opgebouwde pensioenaanspraken en –rechten en wat de overwegingen daarbij zijn. De Nederlandsche Bank en Autoriteit Financiële Markten toetsen deze plannen.
Wanneer de toetsing positief verloopt gaat het pensioenfonds verder met de inrichting van de administratie en de beleggingen zodat op 1 januari 2025 iedereen mee kan gaan doen aan de nieuwe pensioenregeling.
Info FNV: Nieuwe pensioenregeling voor de beveiligingsbranche - FNV
Info CNV: Nieuw pensioen voor beveiligers komt er aan - Nieuws | CNV Vakmensen
Info De Unie: Pensioenbijeenkomsten voor leden - De Unie Security
Weten wat er in het transitieplan staat? Klik hier