Veelgestelde vragen
De Wet gaat in per 1 juli 2023. Pensioenfonds Particuliere Beveiliging wil de nieuwe regels voor pensioen 1 januari 2026 invoeren.
Sociale partners (vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers in de sector Beveiliging) maken afspraken over pensioen. Zij bepalen onder andere of er een solidaire of flexibele premieregeling komt. En hoeveel geld u samen met uw werkgever inlegt. Sociale partners zijn bijvoorbeeld de vakorganisaties of een ondernemingsraad en werkgeversorganisaties. De sociale partners van Pensioenfonds Particuliere Beveiliging hebben gekozen voor een solidaire regeling.
Bij invaren zetten we het pensioen dat u al heeft opgebouwd om naar een pensioenpot. Deze pensioenpot groeit verder aan door het geld dat u samen met uw werkgever inlegt. Pensioenfonds Particuliere Beveiliging wil de nieuwe pensioenregeling gaan uitvoeren per 1 januari 2026. Op dat moment zetten wij uw opgebouwde pensioen om naar een pensioenpot.
Pensioenfonds Particuliere Beveiliging wil de nieuwe regels voor pensioen 1 januari 2026 invoeren. Als u dit jaar met pensioen gaat verandert er nu nog niets. In 2026 kan uw pensioen wel veranderen. Vanaf dat moment kan uw pensioen omhoog maar ook omlaag gaan. Uw pensioen beweegt mee met de economie. U krijgt dus straks een variabel pensioen.
Ja de nieuwe regels gelden voor iedereen. Dus ook als u nu al een pensioen van Pensioenfonds Particuliere Beveiliging krijgt. Vanaf het moment dat de nieuwe regels voor pensioen voor u gelden kan uw pensioen omhoog maar ook omlaag gaan. Uw pensioen beweegt mee met de economie. U krijgt dus straks een variabel pensioen.
Uw partner krijgt na uw overlijden een partnerpensioen. De hoogte van het partnerpensioen hangt van een aantal factoren af. Zoals of u op het moment van overlijden nog werkte en pensioen opbouwde bij Pensioenfonds Particuliere Beveiliging. Of was u uit dienst maar had u het partnerpensioen nog wel (vrijwillig) verzekerd. En of u overlijdt voordat of nadat u met pensioen bent gegaan.
Werkgevers en vakbonden hebben gekozen voor de solidaire premieregeling. In deze regeling kunt u niet zelf kiezen waarin u belegt. Er geldt 1 collectief beleggingsbeleid waarbij via lifecycles rekening wordt gehouden met iedere leeftijdsgroep.
Sociale partners (vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers in de sector Beveiliging) spreken af of uw pensioen blijft staan. Of dat uw pensioen wordt omgerekend naar een pensioenpot voor uw pensioen in de nieuwe regeling.
Dat kan helaas niet. Iedereen die meedoet aan een pensioenregeling, gaat pensioen opbouwen via een nieuwe regeling. Dat is zo afgesproken in de wet.
Nee, uw pensioenpot kan niet leeg raken. U krijgt een pensioen zo lang u leeft. Ook al wordt u 120 jaar. We zorgen er samen voor dat er altijd een uitkering is voor de mensen die een pensioen krijgen of gaan krijgen in de toekomst.
Volgens de nieuwe regels kan worden gekozen uit twee soorten premieregelingen: de solidaire premieregeling en de flexibele premieregeling. De solidaire premieregeling is ontwikkeld om een persoonlijker pensioen met behoud van solidaire elementen mogelijk te maken. Er is één collectief beleggingsbeleid voor alle pensioenfondsdeelnemers. Het rendement en de financiële risico’s worden toebedeeld aan leeftijdsgroepen op basis van vooraf vastgestelde regels. De premie wordt samen met de premie van de andere pensioenfondsdeelnemers collectief beheerd en belegd. Hierbij wordt het risico afgebouwd als de pensioendatum dichterbij komt.
U hoeft zelf niets te doen. Uw huidige pensioenregeling gaat straks gewoon over naar uw nieuwe pensioenregeling. Uw werkgever, de vakbonden en wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen. Heeft u vragen, stel ze dan gerust. We hebben nog lang niet alle antwoorden, maar wat we weten delen we graag met u.